„Literatūrinėje žiemoje“ – poezijos lavina

„Literatūrinėje žiemoje“ – poezijos lavina

Pasitikdami artėjančius 2015-uosius prisimename įspūdingą Kultūros sostinės baigiamąjį renginį – bibliotekos rengtą festivalį „Panevėžio literatūrinė žiema“, pateikiame įspūdžių po jo ir nuotraukų fotoreportažą…

Žiema yra žiema. Su balta ramybe ir geliančiais speigais, su gracingu snaigių šokiu ir stūgaujančia pūga, su netikėtumais, iššūkiais, jaukumu, didybe ir dar gausybe visko, ką sunku įvardinti žodžiais, o galima tik pajusti, užuosti, suvokti. Tokia buvo ir „Panevėžio literatūrinė žiema 2014“. Vienas baigiamųjų Lietuvos kultūros sostinės Panevėžio renginių ir vienas gražiausių perlų jos karūnoje.

Festivalį vainikavusiame vakare, kur apdovanojimais, premijomis snigte snigo, „Literatūrinės žiemos“ sumanytoja ir rengėja Elvyra Pažemeckaitė dėkojo visiems, be kurių šis renginys būtų neįmanomas: Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojams, dosniems mecenatams ir gausiai į Panevėžį suplūdusiems poetams. Jų – poezijos korifėjų ir jaunų, tik pradedančių autorių, Aukštaitijos krašto kūrėjų ir žodžio meistrų iš Latvijos, Suomijos, Prancūzijos – šįkart atvyko apie 70.

Dvi dienas įvairiose G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos erdvėse aidėjo eilės. Tikra poezijos lavina, bet ne gniuždanti, slegianti, o apvalanti, pakylėjanti, kartais skaudžiai išplakanti. Kaip tik tai, ko tikiesi, viliesi ir ko tikriausiai reikia artėjant Kalėdoms.

Kai žiemos rytą Respublikos gatvės šaligatviais ima dardėti lagaminų ratai, supranti, kad prasideda „Panevėžio literatūrinė žiema“. Būrys poetų iš Kauno, dar didesnis iš Vilniaus, pavieniui suvažiavę iš įvairių kraštų. Apima jaudulio, laukimo nuotaika, kokia „Literatūrinė žiema“ bus šįmet, kuo nudžiugins, nustebins, priblokš.

„Panevėžio literatūrinėje žiemoje 2014“ ypatingas dėmesys buvo skirtas poezijos skaitymams. Mažiau akcijų ir atrakcijų nei kitais metais, tačiau tai ir patiems poetams, ir poezijos mylėtojams tik į naudą. „Literatūrinėje žiemoje“ skambėjo poezija ir eseistika, ankstesnių metų  festivalio laureatų ir svečių kūryba, atskiri renginiai buvo skirti jauniesiems literatams, Panevėžio krašto poetų skaitymams, jau gražia tradicija tapusiems tarmiškiems skaitymams.

Savo aistrą poezijos grandai išliejo ne tik eilėmis, bet ir temperamentingais šokiais. Ieva Gudmonaitė, nuolat stebinanti savo įvairiais talentais, dainavo ir intrigavo netikėtumais.

„Vardan kūrybos galima atsisakyti visko – net artimiausių žmonių, net Dievo“, – sakė poetas, Nacionalinės premijos laureatas Aidas Marčėnas. Jo teiginiai diskusijoje „Kūrėjo atsakomybė: kaip šiuolaikinio autoriaus laisvė kurti meną yra ribojama autoriaus atsakomybės prieš visuomenę, jos socialines grupes, artimuosius arba save patį“ nuskambėjo kaip provokacija. Kas kam yra poezijoje tabu, diskutavo žinomi žodžio meistrai Kornelijus Platelis, Aidas Marčėnas, Sara Poisson, Mindaugas Nastaravičius, Viktoras Rudžianskas.
Šis poetas vėliau papasakojo istoriją, gerai iliustruojančią žodžio prasmės galią. Vienos Filipinų salos gyventojai niekaip nesuprato posakio Dievo avinėlis, tuomet kunigai sužinoję, kad tame krašte šventas paukštis yra kalakutas, pakeitė žodį ir vietiniams viskas tapo aišku.

Prancūzų poetas Pascal Riou įsitikinęs, kad poetas atsakingas už žodžio orumą ir grožį. Jo kolega ir poezijos vertėjas Tomas Taškauskas mano, kad šis poetas gali padaryti didelę įtaką šiuolaikinei lietuvių poezijai.
„Literatūrinės žiemos“ metu kiekvienas atėjęs į Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką gavo ne tik geros poezijos dozę, bet ir sužinojo leidyklų naujienas, galėjo įsigyti knygą su autoriaus autografu. Festivalio metu atidaryta paroda „Rojaus miesto ieškotojai“ (kuratorius – dailininkas Saulius Rudzikas) bibliotekos lankytojai galės gėrėtis ilgesnį laiką. Renginys džiugina ir savanorystės daigais, kurie dar tik kalasi Panevėžio kultūriniame gyvenime.

Kokia buvo „Panevėžio literatūrinė žiema“, kai jos istorija tik prasidėjo, šmaikščią esė „Kaip mes Panevėžį stūmėm“ perskaitė poetas, eseistas, literatūros kritikas, Nacionalinės premijos laureatas Kęstutis Navakas. Ne tik vaizdajuostė gali apstulbinti, kaip viskas per tuos metus pasikeitė mieste, šalia mūsų ir pagaliau pačiame festivalyje. Taikliai ir šmaikščiai žodžio meistras K. Navakas išklojo visus andainykščio renginio niuansus. Tas savitas metraštis mestelėjo mintį, kad būtų galima festivalio dalyvius paakinti savo įspūdžius į esė suguldyti. Įdomu ir patiems prisiminti, ir kitiems papasakoti.

Tekstą parengė Virginija Januševičienė

Festivalio „PANEVĖŽIO LITERATŪRINĖ ŽIEMA 2014“ apdovanojimai

Virginijaus Benašo nuotraukos

Poetai apie „Panevėžio literatūrinę žiemą 2014“

Publikacijos apie festivalį „Panevėžio literatūrinė žiema 2014“