Poetai apie „Panevėžio literatūrinę žiemą 2014“

Poetai apie „Panevėžio literatūrinę žiemą 2014“

Festivalio „Panevėžio literatūrinė žiema 2014“ dalyvių poetų mintys apie festivalį…

Poetas, eseistas, vertėjas, valstybės veikėjas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Kornelijus Platelis:

„Panevėžio literatūrinėje žiemoje“ viskas vyksta gerai. Poetai skaito su įkvėpimu. Nori skaityti, nori čia būti, nori bendrauti. Tai ir yra pagrindinis festivalio privalumas. Svarbiausia, kad yra daug publikos, daug klausančių. Nereikia skaityti vienas kitam.“

Kultūros ir meno savaitraščio „Nemunas“ vyriausias redaktorius, poetas Viktoras Rudžianskas:

„Ši žiema be sniego, bet festivalio organizatoriai pasirūpino, kad sniegas būtų demonstruojamas ekrane. O „Panevėžio literatūrinės žiemos“ gera programa. Derinami žanrai: esė ir poezija. Yra jaunųjų skaitymai, mokinių skaitymai, skaitoma tarmiškai. Tokie dalykai suveria savitą festivalio vėrinuką. Festivalis „Panevėžio literatūrinė žiema“ yra radęs savo veidą ir jis yra reikalingas. Ačiū Dievui, kad jis vyksta“.

Poetas, eseistas, literatūros kritikas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Aidas Marčėnas:

„Ši „Panevėžio literatūrinė žiema“ tokia pat gera, kaip ir buvusios. Nereikalingi dalykai atkrenta, išlieka esminiai. Festivalis įgauna reikšmę ir tampa svariu renginiu Lietuvos kultūros gyvenime“.

Poetas, eseistas, prozininkas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Donaldas Kajokas:

„Labai jauki žiema. Labai smagi. Viskas, kas čia padaryta, yra gerai. Organizaciniai dalykai man vieni iš fantastiškiausių. Kartais net geriau negu „Poezijos pavasaris“ ar „Poetinis Druskininkų ruduo“. Kažkaip viskas kompaktiškiau“.

Poetė, prozininkė, eseistė, žurnalistė Sara Poisson:

„Panevėžio literatūrinė žiema“ – labai išsamus ir daug pakopų turintis festivalis. Išties festivalis plačiąja prasme. Tiesiog pribloškia. Visi lygmenys apimti. Atjaučiu organizatorius, kad jie taip užsimoję, ir stebiuosi, kaip puikiai viską suvaldo.

Čia labai jauku, daug šilumos. Matosi, kad „Panevėžio literatūrinės žiemos“ organizatoriams renginys rūpi. Nejauti formalumo. Festivalis rengiamas su meile. Atsirado užsieniečių skaitymai, knygų pristatymai. Tai yra ir kituose festivaliuose. Gal galėtų būti labiau koncentruotas. Tačiau „Panevėžio literatūrinė žiema“, pasirinkusi poeziją ir eseistiką, turi savo nišą“.

Poetas, literatūros kritikas, verslo vadybininkas Gintaras Bleizgys:

„Labai gera „Panevėžio literatūrinė žiema“, tokia gera, kad visi norintys nebetelpa į salę. Festivalis – tikrai vienas svarbiausių Lietuvos literatūros renginių. Reikia kasmet daryti ir džiaugtis, kad jis vyksta. Mielai kuo galiu ir pats prisidėčiau, nes labai smagu čia būti“.

Filosofė, eseistė, literatūros kritikė, humanitarinių mokslų daktarė Jūratė Baranova:

„Labai smagus, linksmas festivalis. Daug juoko, atsipalaidavimo, draugiškumo, šilumos. Nors ir žiema, bet labai šiltas, mielas renginys. Kiekvienas festivalis turi turėti tęstinumą, pasikartojančią struktūrą, kad programa netaptų chaotiška. „Panevėžio literatūrinė žiema“ tą turi. Jau esu šio festivalio senbuvė, tai galiu lyginti ir su ankstesniais. Šiais metais atvažiavo daug jaunimo, jie ima į savo rankas programą: ir rytinę, ir vakarinę. Matau, kad jie gerai čia jaučiasi, kad jiems yra smagu. Festivalis yra gyvas, ne formalus. Įsitvirtinęs ir tikrai aukšto lygio renginys“.

Juozo Balčikonio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Danutė Ašerienė:

„Nuolat dalyvauju „Panevėžio literatūrinėje žiemoje“ ir pastebėjau, kad mokinių skaitymai labai paaugo. Išaugo renginio lygis, vedėjų lygis ir pačių mokinių kūryba. Žavu, kad ta „poezijos liga“ vis stiprėja. Labai smagu, kad atvyksta jaunieji literatai iš Raguvos, Velžio. Paskaito poezijos, pabendrauja su bendraamžiais. Matosi, kad rašo mokiniai atsakingiau. Rašo tai, kas jiems rūpi. O tai, kas išgyventa, patirta, yra nuoširdu“.

Poetė, vertėja Tautvyda Marcinkevičiūtė:

„Festivalis įgauna pagreitį. Jis kaip sniego lavina, kuri veržiasi kažkur nuo stogo ir šluoja viską aplink. Labai įdomu. Puiku būti vietoje, kur skleidžiama šiluma. Ir ne tik ta, už kurią moka biblioteka, bet ir pažįstamų, draugų, bičiulių poetų iš visos Lietuvos ir svečių iš užsienio šiluma. Šįmet festivalis dar geriau organizuotas nei visais kitais kartais. Išsivežame iš jo daug minčių, daug gražių jausmų. Kai pagalvoji, kad jis žiemą suburia į vieną vietą tiek poetų ir tiek klausytojų Panevėžy, tai jau yra įvykis Lietuvoje“.

Kalbino ir nuomones užrašė Virginija Januševičienė

Virginijaus Benašo nuotraukos

Festivalio „Panevėžio literatūrinė žiema 2016“ programa

„Literatūrinėje žiemoje“ – poezijos lavina